Je bekijkt nu PM Leeslijst mei 2016

PM Leeslijst mei 2016

Ik heb terug een aantal boeken die liggen wachten om gelezen te worden: een leeslijst dus, voor de maand mei. Deze maand ben ik nog niet veel verder geraakt met “SPIN: Verkooptechniek“, vooral omdat ik nog druk op zoek ben naar een nieuwe opdracht en omdat er best wel een aantal events plaatsgevonden hebben (waarover binnenkort meer).

Op dit moment liggen deze boeken nog op de koffietafel. Mijn leeslijst voor de maand mei (en volgende):

  • Smart Cities – Peter Ballon
  • Het Checklist Manifest – Atul Gawande
  • Getting Things Done, de 2015 uitgave – David Allen
  • Zakboek Geslaagd Projectmanagement – Jacques Dierick en Marijke Van Biezen

Nog leesvoer genoeg dus! Ik heb de boeken op papier, alhoewel ik voor het overige hoofdzakelijk e-books lees op mijn Kobo. De keuze voor papier wordt hoofdzakelijk ingegeven door hoe en waar ik het boek wil lezen en de inhoud (meer bepaald of daar veel plaatjes of grafiekjes in staan of niet).

Maar eerst wat extra toelichting bij m’n leeslijst.

Smart Cities

Hoe technologie onze steden leefbaar houdt en slimmer maakt

van Peter Ballon

smart-cities-peter-ballonIk ben geboeid door de mogelijkheden die smart cities schijnen te bieden voor de algemene verbetering van de kwaliteit van ons leven als stadsbewoners, zelfs al woon ik helemaal niet in de stad. Hetgeen ik lees over smart cities op het internet lijkt op dit moment vooral een groot amalgaam te zijn van grote en kleine, lokale, regionale en (inter)nationale initiatieven, gedreven door industrie, groeperingen, bezielden en overheden. Ik wil dat landschap nog eens in kaart brengen, maar dit boek leek mij dus alvast een must have om wat meer grip te krijgen op het fenomeen.

Het boek zal mij dus inzicht geven in het ideaalbeeld van een smart city, in de reële mogelijkheden van vandaag, maar ook in aspecten zoals leefbaarheid, privacy en aanvaarding.

Peter Ballon zal ook iets vertellen over mogelijkheden en valkuilen en kan daarbij een insiderskijk geven op de ontwikkelingen die op ons afkomen. En dat wil ik uiteraard wel weten. Temeer omdat ik er wil uit afleiden waar hier opportuniteiten liggen voor projectmanagers anno 2016.

 

Het Checklist Manifest

over de juiste manier van werken

van Atul Gawande

cover van "het checklist manifest" - atul gawande

Checklists! Ik gebruik ze wel, maar nog niet goed genoeg. Of misschien gebruik ik te weinig checklists. Toen ik hoorde over dit boek was mijn interesse wel gewekt, want ik geloof dus ook wel in de kracht van een goeie checklist.

Atul Gawande is chirurg, en heeft in zijn leefwereld kunnen ervaren hoe belangrijk checklists zijn. Iedereen kent wel de verhalen van operaties waarbij nog e.e.a. wordt achtergelaten in de arme patient, dingen die daar niet thuishoren. Gawande stelt dat toenemende complexiteit in bepaalde beroepen en bezigheden verhindert dat een professional nog gegarandeerd zonder fouten zijn of haar vak kan uitoefenen. Er is dus nood aan checklists om ervoor te zorgen dat niets over het hoofd gezien wordt. De patient moet verdoofd worden, de apparatuur ontsmet en voor het dichtnaaien wil je zeker zijn dat alle proppen gaas uit de patient verwijderd werden.

Het boek beperkt zich echter niet tot de medische wereld, alhoewel de anekdotes vermoedelijk vooral uit die wereld komen. Het is van toepassing op iedereen die met een zekere mate van complexiteit te maken heeft bij de uitoefening van het beroep.

Ik kijk er naar uit om dit boek te lezen, vooral om te begrijpen hoe Gawande tot die inzichten is gekomen en hoe hij het traject heeft afgelegd.

Als projectmanager gebruik je vast ook wel enkele checklists, er staan er trouwens ook enkele goed bruikbare in de PRINCE2 manual. Ik ben alvast van plan deze en eigen checklists te her-evalueren op bruikbaarheid en mogelijke inzet met als doel fouten te voorkomen, efficiëntie te verhogen en misschien zelfs tijd te winnen.

 

Getting Things Done (2015)

De kunst van stressvrije productiviteit

van David Allen

Getting Things Done - David AllenWie kent het niet, “Gee Tee Dee”! Ik was al fan van de vorige uitgave, en die dateert al van 2002. GTD (Getting Things Done) is een begrip geworden, een cultus bijna, bij veel aficionado’s van productiviteit. Het is een methode, bedacht door David Allen, die tegemoet komt aan het feit dat je hersenen helemaal niet in staat zijn om je werklast en je commitments op een efficiënte manier te organiseren.

Allen vertrekt van het feit dat je dit alles ergens anders moet bijhouden en dus zo snel mogelijk uit je hersens moet halen en ergens anders moet in dumpen (je “inbox”, en dat hoeft zeker niet je email inbox te zijn, integendeel). Van daaruit leert Allen je hoe je die inbox kunt verwerken om de dingen die erin zitten gedaan te krijgen.

De eerste beschrijving dateert dus van 2002, wat op zich nog niet zo heel lang geleden is, maar de tijd van ticklers, folders en PDA’s is voor velen onder ons passé. We werken nu met Office365 of Google Apps, met Google Drive of OneDrive of Dropbox en met een resem apps op onze smartphone. Het werk is ubiquitous, we werken overal, dus het heeft geen zin meer om werk te taggen als “thuis”, “op kantoor”, “in de auto”. Redenen genoeg, zo moet Allen gedacht hebben, om het succes nog eens te optimaliseren en aan te passen aan de nieuwe strekkingen anno 2015.

En dat vond ik wel een goeie zet, want ik vraag me soms ook wel af hoe je die hele GTD methode nu best opzet met de mogelijkheden die globale online biotoop ons vandaag biedt. Ik pas GTD nog deel toe (inbox, 2-minuten-regel, daily/weekly review, …) maar wil met het lezen van dit boek, met hernieuwde energie, mijn systeem nog eens optimaliseren!

 

Zakboek Geslaagd Projectmanagement

op basis van IPMA-competenties

van Jacques Dierick en Marijke Van Biezen

Zakboek Geslaagd Projectmanagement - Jacques Dierick en Marijke Van BiezenIk heb wat getwijfeld over de aanschaf van de (dikke) zakboek. Maar omdat het boekje lijkt verband te houden of willen leggen met de IPMA competenties, en omdat ik nog iets anders wou lezen dan droge manuals PRINCE2 en PMBoK, leek het me geen slecht idee om dit boek er ook maar bij te nemen, temeer omdat het blijkbaar een populair werkje is in Nederland.

Ik kan er nog niet veel over zeggen, het is “een praktisch en handzaam boek” voor projectmanagers, of voor mensen die iets met projecten te maken hebben. Het boek gaat dieper in op competenties, eerder dan technieken en processen, en dat is nieuw voor mij. Alle materie, nodig voor een IPMA Level C of D examen, zou behandeld worden. En dat maakt het nuttig voor mij, want ik ben van plan om mijn Level C certificering te behalen.

Ben benieuwd!

 

 

Robin Leysen

Zelfstandig projectmanager, blogger, boekenlezer.

Geef een reactie