Je bekijkt nu De Levensvraag

De Levensvraag

Nog steeds in navolging van de oefening rond het schrijven van een essay, dient er vandaag een levensvraag geformuleerd te worden. Niet beantwoord dus, enkel geformuleerd.

Eerder hadden we het al over Het Essay, nu is het dus tijd voor een nieuwe opgave. De opdracht luidt meer bepaald als volgt:

  • Zoek een vraag, een kwestie, een zorg die al een tijd in je hoofd rondwarrelt. Je hoeft er nog geen antwoord op te weten. Liever niet.

  • Probeer je gedachte op te schrijven en kijk of je er een algemene, abstracte vraag uit kunt afleiden.

  • Elke essay begint in wezen met zo’n vraag. Kijk vooral naar kwesties waarover je twijfelt: hoe duidelijker het antwoord je voor ogen staat, hoe ongeschikter het onderwerp is voor een essay.

De Kwestie Die In M’n Hoofd Zat

Er is, gelukkig maar, een kwestie die inderdaad al langer in mijn hoofd zit. Er zitten daar meerdere kwesties natuurlijk, maar er is er ook eentje die recent nog aan de oppervlakte kwam om goeiedag te zeggen.

Mensen lopen al lang rond op deze aardbol. En schijnbaar is er altijd al een vorm van organisatie geweest wanneer mensen in groep leven. Hopman of medicijnman, clanhoofd, dorpsoverste, koning met gevolg.

Maar ooit kwam er nood aan een stem voor het volk, aan volksvertegenwoordiging. En aan scheiding der machten. En gelijke rechten.

En nu zitten we volgens mij met regeringen, die zich overal mee moeien, die vooral veel geld kosten, en zelf geregeerd worden door andere partijen of machtige bedrijven.

De Levensvraag

Kan dit zo nog verder, vraag ik me dan wel eens af? Is zo’n regering of overheid niet voorbijgestreefd? Ze zijn toch verouderd, voorbijgestreefd, corrupt, overbodig.

Of nog:

Is er een vorm van samenleving mogelijk, zonder vorm van overheid?

Als dat geen onderwerp is voor een essay!

Wat denk jij?

 

Foto van Dirk Huijssoon

Robin Leysen

Zelfstandig projectmanager, blogger, boekenlezer.

Geef een reactie